Planujemy diety z programem Aliant – nowoczesne narzędzie dla technika gastronomii!

Technologie informatyczne stosuje się w naszej szkole nie tylko w nauczaniu przyszłych techników informatyki!  W dniu 24 stycznia 2019 roku  w naszej szkole odbyły się warsztaty multimedialne  z  wykorzystaniem programu Aliant. W zajęciach uczestniczyli uczniowie klasy III kształcący się w zawodzie  technik żywienia i usług gastronomicznych. W tajniki programu Aliant wprowadzał naszych uczniów przedstawiciel  Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach, mgr Piotr Pobłocki – dyplomowany dietetyk kliniczny, a także pasjonat dietetyki sportowej. 


Tematem  było układanie diety w programie Aliant. Warsztaty miały charakter praktyczny – uczniowie mieli za zadanie stworzenie diety dla  konkretnej osoby o określonych potrzebach żywieniowych i przeanalizowanie poprawności ułożonych jadłospisów. 

Dzięki programowi uczniowie obliczali niezbędne wartości odżywcze diety, a następnie dowiadywali się  o ewentualnych błędach, niedoborach i  wprowadzali korekty w zaplanowanej  diecie.  Zajęcia okazały się nie tylko owocne – układanie diety należy do umiejętności sprawdzanych podczas egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie T.15 – ale i wyjątkowo ciekawe! Dodatkowym walorem była możliwość rozmowy i zasięgania porad u osoby tak doświadczonej w dziedzinie dietetyki, jak Piotr Pobłocki.  

Program Aliant używany podczas zajęć jest pomocny w konstruowaniu różnego rodzaju diet: eliminacyjnych, redukcyjnych, niskoglikemicznych dla sportowców lub osób uprawiających sport rekreacyjnie. Wykorzystywany jest przez specjalistów w szpitalach oraz poradniach dietetycznych.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Aktualności i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.