„WZMOCNIJ MÓZG PRZED MATURĄ”
15 stycznia 2018 roku uczniowie klas czwartych naszej szkoły wzięli udział w prelekcji promującej zdrowe odżywianie przed egzaminem dojrzałości.
Zajęcia prowadził wykładowca Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach, mgr Marcin Osowski – specjalista dietetyk.
Na spotkaniu zostały przedstawionepodstawowe zasady żywienia z uwzględnieniem produktów odżywczych wspomagających procesy energetyczne organizmu oraz wzmacniających pamięć. Ciekawy wykład z prezentacją pozwolił tegorocznym maturzystom uzmysłowić sobie, jaki wpływ ma zdrowe odżywianie na jakość uczenia się. Po prelekcji można było skorzystać z indywidualnych konsultacji.
A oto kilka cennych informacji żywieniowych dla tegorocznych maturzystów
ZAPAMIĘTAJ!!!
· Regularnie spożywaj posiłki
· Dostarczaj organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych oraz kcal
· Stosuj dietę ubogą w tłuszcze zwierzęce oraz cholesterol
· Dostarczaj dużą ilość warzyw i owoców
· Stosuj dietę bogatą w pełnowartościowe białko
· Dostarczaj dużą ilość produktów pełnoziarnistych
· Uwzględniaj produkty bogate w błonnik
· Ograniczaj słodycze i produkty fast food
· Dostarczaj odpowiednią ilości płynów, w tym wodę niegazowaną
Nakarm mózg! 12 produktów na bystry umysł.
1. Migdały
Obfitują w witaminę E – silny przeciwutleniacz. Zawierają sporo białka, potasu oraz witamin z grupy B
2. Orzechy włoskie
Mają w swoim składzie zdrowy tłuszcz (NNKT) między innymi kwasy omega-3, dużo witaminy E i oraz dodatek fosforu i magnezu, wspierają pracę komórek nerwowych.
3. Orzechy laskowe
Obfitują w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E oraz magnez
4. Orzechy brazylijskie
Dostarczają dużej dawki kwasów omega-3 oraz witamin z grupy B
5. Pestki dyni
Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe i obfitują w magnez
6. Szałwia
Pobudza działanie mózgu i działa ochronnie na pamięć
7. Brokuły
Obfitują w witaminy z grupy B. Wiele badań naukowych dowodzi, że działają profilaktycznie w chorobach związanych z wiekiem, m.in. alzheimerem
8. Siemię lniane
Dostarcza zdrowego tłuszczu (NNKT), witaminy E i witamin z grupy B.
9. Jagody
Są bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Zawierają flawonoidy odpowiedzialne za procesy myślenia.
10. Sezam
Jest wyjątkowo bogatym źródłem witaminy E, przeciwdziałającej starzeniu się komórek mózgowych
11. Awokado
Jest bogatym źródłem zdrowego tłuszczu (NNKT)
12. Granat
Jest bogaty w polifenole, flawonoidy, kwasy organiczne. Badania dowodzą, że wyjątkowo skutecznie chroni komórki mózgowe przed uszkodzeniami.