Nowoczesne narzędzie dla gastronomów!

Technologie informatyczne – narzędzia XXI wieku –  stosuje się w naszej szkole nie tylko w nauczaniu przyszłych techników informatyki! W dniu 17 stycznia 2018 roku w naszej szkole odbyły się warsztaty multimedialne z wykorzystaniem programu Aliant. W zajęciach uczestniczyli uczniowie klasy III kształcący się w zawodzie  technik żywienia i usług gastronomicznych. Pracował  z nimi przedstawiciel  Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach, mgr  Marcin Osowski – dietetyk z wykształcenia, ale także prawdziwy pasjonat tej dziedziny wiedzy.


Temate było komponowanie diety w programie Aliant. Warsztaty miały charakter praktyczny – uczniowie mieli za zadanie stworzenie diety dla  konkretnej osoby o określonych potrzebach żywieniowych i przeanalizowanie z programem Aliant poprawności ułożonych jadłospisów

Dzięki programowi uczniowie obliczali niezbędne wartości odżywcze diety, a następnie dowiadywali się  o ewentualnych błędach, niedoborach i  wprowadzali korekty w zaplanowanej  diecie. Zajęcia okazały się nie tylko owocne – układanie diety należy do umiejętności sprawdzanych podczas egzaminu zewnętrznego w tej kwalifikacji – ale i wyjątkowo ciekawe! Dodatkowym walorem była możliwość rozmowy i zasięgania porad u osoby tak doświadczonej w dziedzinie dietetyki, jak Marcin Osowski.

Używany podczas zajęć program Aliant jest pomocny w konstruowaniu różnego rodzaju diet: eliminacyjnych, redukcyjnych, niskoglikemicznych, dla sportowców lub osób uprawiających sport rekreacyjnie. Wykorzystywany jest przez specjalistów w szpitalach oraz poradniach dietetycznych.


Warto wiedzieć, że program umożliwia układanie, analizowanie, monitorowanie efektywności indywidualnych oraz odpowiednio zbilansowanych programów dietetycznych dzięki wielu przydatnym funkcjom, np.:

  • wbudowanej bazie produktów Aliant, zawierającej ponad 2300 pozycji z wartościami indeksu glikemicznego oraz informacją o uczulających składnikach, co pozwala układać bardzo zróżnicowane jadłospisy, w szczególności diety eliminacyjne,
  • przyjaznym dla pacjentów / klientów jednostkom miary produktów w posiłkach, typu : kromka lub kubek,
  • możliwości importu oryginalnych baz produktowych: amerykańskiej (United States Department of Agriculture), brytyjskiej (Food Standards Agency), norweskiej (Norwegian Food Safety Authority, The Norwegian Directorate of Health and University of Oslo), niemieckiej (Max Rubner-Institut) oraz szwajcarskiej (Federal Food Safety and Veterinary Office FSVO),
  • szybkiemu  wyszukiwaniu potraw bezglutenowych, bezmlecznych, wegetariańskich czy bezjajecznych dzięki przemyślanemu systemowi filtrowania,
  • wygodnemu panelowi wskaźników (omega3/omega6, GI – indeks glikemiczny, GL – ładunek glikemiczny, WW, WBT), który ułatwia monitorowanie stopnia realizacji diety.